Tuesday 3 July 2007

New Orleans


Printre clinchete de pahare si lingurite, la celebrul Cafe du Monde, se aud sunetele unei trompete la 11:30 dimineata. Astept o cafea cu lapte si niste "beignets", un fel de gogosi frantuzesti in forma de romb specifice pentru New Orleans.
New Orleans, un amestec intre Spania, Franta, Cuba si, din pacate, America este un oras complet diferit de orice ai putea vedea in state. Strazi inguste, cladiri aliniate una langa alta in stil olandez, cu balcoane din fier impodobite cu plante superbe si diferite steaguri.
In ciuda influentelor multiple, New Orleansul este unic prin stilul de viata datorat oamenilor de diferite rase, nationalitati si orientari sexuale. Oricand poti vedea un om impingand un contrabas pe strada intr-un fel de carucior sau altul ducand o chitara intr-o mana in timp ce in cealalta tine plictisit o tigara aprinsa.
Se simte o usoara depravare in timpul zilei, vezi multi oameni care par beti, drogati sau suportand urmarile noptii precedente. Noaptea, in schimb, aceasta depravare se vede cu ochiul liber in timp ce te plimbi pe celebra Bourbon Street, in Cartierul Francez, renumita pentru numeroasele baruri de jazz si blues printre care s-au inflitrat tot felul de localuri pentru adulti in genul Red Light District din Amsterdam. Important e ca oamenii se distreaza si paharul de Daiquiri este deja o extensie naturala a palmei. Pe Bourbon Street la numarul 901 se afla si cel mai vechi bar de homosexuali din America.
New Orkleans mai este cunoscut si pentru Voodoo, care era practicat de sclavii africani si legendele legate de magia neagra sunt exploatate la fel ca povestile cu Dracula in Romania pentru turistii americani. Aceeasi turisti vor paticipa si aici la tururile care te duc prin case aparent bantuite si cimitire cu morminte ale unor vrajitoare faimoase. Si nu am inteles exact de ce, dar exista si "Vampire Tour". Voi cerceta cum au ajuns vampirii in New Orleans cu prima ocazie.
Prin New Orleans curge si raul Mississippi care se revarsa tot aici in zona in Golful Mexic. Calatorind prin New Orleans, Samuel Clemens s-a hotarat sa devina marinar. Pseudonimul lui, Mark Twain, a fost inspirat din modul in care anuntau marinarii adancimea apei, masurata cu o franghie. "Mark twain" insemna 2 "feet".
Cel mai vestit festival aici este Mardi Gras. In timpul acestui festival strazile freamata de oameni si rasuna muzica la toate colturile. Fetele isi arata sanii si primesc margele de la baieti, margele pe care ei le numesc "beads".
Se pare ca si mancarea este diferita in New Orleans si au unele specialitati locale: jambalaya, muffaletta si red beans and rice. Dar cum suntem in America nu lipsesc cartofii prajiti si ketchupul Heinz de pe masa, indiferent ce comanzi.
Ar mai fi multe de povestit, dar senzatiile nu se pot exprima in cuvinte. oicine are ocazia, ar trebui sa vina aici si doar sa stea, sa se plimbe, sa vada, sa asculte, sa simta, sa guste si sa miroasa din New Orleans.

2 comments:

Unknown said...

asa, sa ni se mai faca si noua pielea de gaina pentru ceva!:) nu mai fi asa suparata pe tata sam - zgarie intepaturile la adresa-i printre descrierile chiar mumoase -, ca doar stim cum e sa iubesti ceva tocmai pentru amestecul adorabil-"mai putin adorabil", toate bucatile fiind insa dependente una de alta (vezi cazul bucuresti).

Carlatoria said...

No tu cate traiesti!!! Ce bine! Foarte faina descrierea...keep going!!!Nu ma dezamagi :P